Saturday, June 18, 2022


 

 

[#17. "Galerija na otvorenom"]
U Centru Poje (Korzo) tijekom manifestacije "Dani dvorišta u Varaždinu"
(25. lipnja, od 10 h do 23 h) organizira se program:
"Pop-kulturne refleksije Oscara Wildea – u glazbi i spotovima"

 
 

 
U SKLOPU PROGRAMA HRVATSKA (JAVNA!) PREMIJERA KRATKOG FILMA DAVIDA BOWIEJA "THE IMAGE" (1969) – INSPIRIRAN ROMANOM "SLIKA DORIANA GRAYA" (20:30 h)
Od 10 h do 23 h izložba crteža, slika, fotografija i karikatura Oscara Wildea. Također, na uvid svim posjetiteljima ponuđene su i knjige Oscara Wildea, kao i izložba najuglednijih svjetskih rock i pop časopisa (Mojo, Uncut, New Musical Express...)
 
 https://www.youtube.com/watch?v=LIhtZZyLzlQ
 
Prošlogodišnji "Dani dvorišta" u Centru Poje pokazali su koliko je kulturna javnost u Varaždinu naklonjena umjetničkim manifestacijama najviše razine (koje unatrag gotovo dvije godine postaju rijetke ili u potpunosti nestaju s itinerara umjetničke ponude Grada). Naime, tada je postavljena izložba umjetničkih djela s tematom Franza Kafke. Na sam rođendan Franza Kafke (3. srpnja) u dvorištu središnjeg gradskog trga (Trg kralja Tomislava 4, Korzo) u organizaciji i participaciji svih dionika Centra Poje (Modernist nakladništvo, Književni salon Korzo, Steel & Meat bar, CD Shop) – kreirana je art-enklava u potpunosti fokusirana na lik i djelo jednog od najvećih europskih pisaca, Franza Kafke. Tradicija se nastavlja.
Ove godine ta jedinstvena urbana umjetnička enklava ugostit će (između ostalog, ugodnom klupskom atmosferom i raznovrsnom gastronomskom & beverage ponudom Steel & Meat bara) lik i djelo ponajvećeg irskog pisca Oscara Wildea – s naglaskom na njegove refleksije unutar žanra pop-kulture, glazbe i video spotova. I to sve u korak i skladu s 'varaždinskom kulturnom godinom 2022.' kojoj je partner Republika Irska kao službeni pokrovitelj ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri.
Oscar Wilde je u viktorijanskom devetnaestom stoljeću neupitno bio pop-ikona, uopće, bio je prva globalna inačica onoga koji baštini koncept da se naizgled frivolnim (popističkim) društvenim i kulturnim podnescima može odavati najdublju ozbiljnost, izvornost i estetiziranost. Razumljivo je stoga da ključne stvaralačke kategorije stoljeća nakon njega (eklektični složenac svih pop i rock obrazaca) koriste Wildeovu prudenciju ishodišnom točkom, lucidnim srastanjem ka stihotvorenju i adrenalinskoj glazbenoj naraciji. Nema respektabilnijeg pop/rock ansambla ili izvođača koji Oscara Wildea ne drže direktnim motivatorom, inspiracijom, idolom te uzorom. Dapače, pripremljeni program "Pop-kulturne refleksije Oscara Wildea – u glazbi i spotovima" za "Dane dvorišta" to će koncepcijski atraktivno i zamašno pokazati. Jer svaki put kad se pop-skladbu htjelo sofisticirati do raskošne harmonije i poliranog veza elegancije i sarkazma u tekstualnim vinjetama (podalje konfekcijskih izvođačkih/produkcijskih sintetičnosti i depriviranih rebelijanskih refrena poštapalica) – posezalo se za Oscar Wildeovim literarnim i dendističkim legatom. Uostalom, i jedna od najvećih pop ikona David Bowie (rodonačelnik art-rock iskaza) svoj prvi značajniji kreativni izlet u svijest javnosti upravo ima kratkim spotom/filmom "The Image" iz 1969. godine – i tim se djelom inspiriranim romanom "Slika Doriana Graya" otvara program "Pop-kulturne refleksije Oscara Wildea", što će ujedno biti premijerna hrvatska (javna!) projekcija tog ranog Bowiejevog oprobavanja vlastitih umjetničkih afiniteta. A Bowie fokusiranost na Wildea razvija predano te potpuno i kad je već realiziran te priznat/slavljen umjetnik; 1979. izravno traži da video spot za hit-singl "Look Back in Anger" ponovno vizualno analizira i citira roman "Slika Doriana Graya". Taj slijed video priloga u programu "Pop-kulturne refleksije Oscara Wildea – u glazbi i spotovima" s Wildeom kao motivom nadalje (u nizu) istovjetno nadahnuto i čuveno prate U2, The Smiths/Morrissey, The Beatles, The Libertines/Peter Doherty, Pulp, AIR, The Rolling Stones, Pet Shop Boys. Elton John, Bauhaus... ...
Posebna vrijednost programa je i izložba crteža, slika, fotografija i karikatura Oscara Wildea. Također, na uvid svim posjetiteljima ponuđene su i knjige Oscara Wildea, kao i izložba najuglednijih svjetskih rock i pop časopisa (Mojo, Uncut, New Musical Express...). Sve zajedno, ovo je bez sumnje do danas najznačajniji i najveći hrvatski prilog upoznavanju i predstavljanju umjetnosti Oscara Wildea – koja danas, više nego ikad, savršeno involvira u suvremeno. Uistinu, ovo je varaždinski pledoaje povratku urbanoj učtivosti, pleziru kvalitetne glazbe, poezije, proze, okretanju noblemanskim civilizacijskim indikatorima...
Organizatori: Modernist nakladništvo, Književni salon Korzo, Steel & Meat bar, CD Shop
Centar Poje (Korzo): "Pop-kulturne refleksije Oscara Wildea – u glazbi i spotovima", 25. lipnja, od 10 h do 23 h.
Danas najznačajnija umjetnička manifestaija u Varaždinu, "Galerija na otvorenom", nastavlja se u srpnju.
www.modernist.hr
Facebook: Modernist nakladništvo

No comments:

Post a Comment