Wednesday, April 22, 2020




Povodom: "NOĆ KNJIGE"


23. travanj 2020. SVJETSKI DAN KNJIGE u Varaždinu



Pjesničko-fotografski esej;

IVICA KLIČEK

"SUTON SUMRAKA / SUTON ČOVJEKA - 

Sada bi nam trebalo biti najljepše"

- foto-projekcija kultne pjesničke ostavštine -





Povodom Međunarodnog dana knjige 23. travnja, tradicionalno se održava manifestacija "Noć knjige". Premda ove godine to plemenito obilježavanje vrijednosti knjige i kulture jest u atmosferi posebnih mjera obzirom na pandemijska ograničenja, Varaždinski književni salon Korzo, kao dokazani kontributori kulture i umjetnosti u Varaždinu, programom prilagođenim situaciji – i opet će usmjeriti pažnju knjizi i umjetnosti kao ključnim i najvitalnijim graditeljima svakog civiliziranog društva i svijeta općenito.

Naime, jedinstvenim i okolnostima prilagođenim happeningom na Korzu (Trg kralja Tomislava), uz haustor knjižare Korzo (uz - sada već glasovitu lutku/manekena - literarnog dobročinitelja Korzomana), održat će se spektakularan fotoprojekcijski pjesnički program, selekcija pjesama iz kultne varaždinske pjesničke ostavštine 

Ivice Kličeka "SUTON SUMRAKA / SUTON ČOVJEKA-sada bi nam trebalo biti najljepše".  

Zapisi autentičnog aristokrata duha koji je poetičkim umijećem kontekstualizirao doba koje nas snašlo - te na taj način svekolikom građanstvu pokazao da i u nesklonim vremenima kultura/knjiga jest i ostat će utočište i mjesto nade, optimizma i boljitka - uz adekvatne fotografske adaptacije, projicirat će se na arhitektonska zdanja kraj knjižare Korzo.


Takvim obilježavanjem 23. travnja Varaždin će još jednom dokazati i pokazati da je kultura i umjetnost ono što čini ovaj Grad velikim i pred svim izazovima perspektivnim te konstruktivnim središtem.

Dakako, kod izvedbe zadovoljit će se svi standardi koje okolnosti službeno nameću: publika ne bi bila pozvana da prisustvuje projekciji (budući da je propis o neokupljanju), dakako, svima šetnjom do mjesta zbivanja akcidentalno pridošlima – molimo diskretno paziti na mjere što nam ih okolnosti službeno nametnule. 


Ovim jedinstvenim obilježavanjem "Noći knjige" za hrvatske - a i šire - okvire, nedvojbeno, još jednom držimo Varaždin predvodnikom, prvim glasnikom da život i radost uskoro opet dolaze na ulice i trgove, kako Varaždina, tako i svijeta sveukupno.


23. travanj je dan kada su 1616. preminuli Miguel de Cervantes i William Shakespeare, u globalnom trenutku hamletovske dileme "biti ili ne biti", uvijek je imperativ "biti", mada to na prvu može izgledati kao donkihotovsko jurišanje na vjetrenjače – kad, to je Ljudski.

Korzo, Trg kralja Tomislava Varaždin,
20:00 h, 23. 4. 2020., Varaždinski književni salon Korzo, korzo@infokorzo.com
https://hr-hr.facebook.com/pages/category/Society---Culture-Website/Korzo-1635149600038366/
www.modernist.com
https://twitter.com/ModernistN

No comments:

Post a Comment